Welkom op de centrale webpagina met alle informatie over het project ‘Ontmoet Rusizi’. NGK De Ontmoeting reikt hierin via hulporganisatie Red een Kind de inwoners van de streek Rusizi in Rwanda de helpende hand.
In 2015 zijn we ons gemeenteproject Ontmoet Rusizi gestart. Ons doel was om, gedurende een periode van zeven jaar, de lokale bevolking in de provincie Rusizi in Rwanda financieel te ondersteunen. Dit deden we via Red een Kind. Inmiddels zijn er prachtige resultaten gerealiseerd in het gebied: Vele zelfhulpgroepen zijn gestart en kunnen inmiddels grotendeels op eigen benen staan. Dankzij de zelfhulpgroepen zijn er veel ondernemingen opgestart, waardoor de leden steeds beter hun gezinnen kunnen onderhouden. Dit is allemaal mede dankzij uw trouwe financiële bijdrage gelukt. We gaan door met het ondersteunen van de zelfhulpgroepen in Rusizi. En daarvoor is ook uw hulp weer hard nodig.
Waarom gaan we door? Vanuit onze gemeente zijn er inmiddels twee reizen naar Rwanda georganiseerd, in 2019 en in 2022. Daar zijn vanuit de samenwerking tussen World Servants en Red een Kind twee scholen gebouwd. De impact voor de lokale gemeenschap is groot: Zowel de schoolgebouwen als onze financiële bijdragen hebben de mensen veel goeds gebracht.
De groep jongeren die Rusizi in de zomer van 2022 heeft bezocht, heeft dit met eigen ogen kunnen zien. Erik Verkade, als één van de drijvende krachten achter World Servants Voorthuizen, neemt u graag mee in het resultaat waaraan ook u hebt bijgedragen. Lees de informatie. Uw steun heeft een groot verschil en werkelijke verandering gemaakt in de levens van zoveel mensen in Rusizi!
Wat is het doel: De markthal
De leden van de zelfhulpgroepen werken hard om hun waren te produceren. Wat miste waren plaatsen waar zij hun producten konden verkopen. Op verschillende locaties worden nu markthallen gebouwd, zodat kopers, verkopers en goederen beschermd zijn tegen de regen, wat een positief effect heeft op de verkoop. Naast de zelfhulpgroepen mogen ook andere leden van de gemeenschap hun goederen in de hallen ter verkoop aanbieden. De bouwkosten voor een markthal bedragen tussen de 10.000 en 20.000 euro. Afhankelijk van de grootte kunnen ruim 200 gezinnen gebruikmaken van één markthal.
Lees meer over het doel om te sparen voor een markthal in Rusizi
Gerelateerde verhalen
De ambassadeurs van Ontmoet Rusizi zijn blij met de mogelijkheden die Red een Kind hun biedt. Samen met hun families grijpen zij graag deze kans op een beter leven aan. De kinderen hebben ieder een kerstgroet voor NGK De Ontmoeting geschreven.
Obed Niyogisubizo groet jullie en hoort graag van jullie. Het gaat goed met hem. Hij wil jullie bedanken voor de vriendschap en hij wil een goede vriend zijn. Hij zit in groep 3 en doet zijn best op school! Het gaat dan ook goed op school: Obed vertelt trots dat hij 68% van de punten heeft behaald. Hij woont bij zijn ouders, broertjes en zusjes. Ze telen bonen en maïs. Zijn favoriete eten is rijst met groenten. Obed vraagt om foto’s van De Ontmoeting. Hij wenst jullie vrolijke kerstdagen en een gelukkig 2018.
Obed Niyogisubizo
Ook met Dinah Iradukunda en haar familie gaat het goed. Dinah’s oudere zussen zitten op de basisschool en haar ouders wieden onkruid tussen de maïs en telen zoete aardappels. Dinah en haar familie wonen vlakbij het Cyamudongo woud, waar veel dieren leven, zoals apen. Dinah is erg benieuwd naar het leven in Voorthuizen en Barneveld. Ze vraagt zich af of jullie ook onkruid wieden en aardappels telen. Ze bedankt jullie voor de vriendschap en wenst jullie vrolijke kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.
Dinah Iradukunda
Jacques Nsabimana: “Ik ben dankbaar jullie te schrijven en te vertellen dat het goed gaat met ons gezin. Mijn ouders, broertjes en zusjes groeten jullie hartelijk. Wij telen bonen en maïs en wonen vlakbij het Cyamudongo woud. Willen jullie mij foto’s sturen? Welk seizoen is het nu bij jullie? Wij wensen jullie vrolijke kerstdagen en een gelukkig 2018 en danken jullie voor de vriendschap. Dank je wel!”
Jacques Nsabimana
Gervais Ahishakiye: “Hoe gaat het met jullie? Het gaat goed met mij en met mijn familie. Mijn ouders telen groenten en zoete aardappelen. Ik zit in groep 4 en op school gaat het ook goed. Wij hebben hier bananen en ik zou graag willen weten of je die daar ook kunt krijgen. Groet de anderen voor ons. Komen jullie ons een keer bezoeken? Vrolijke kerstdagen en een gelukkig 2018. Bedankt voor jullie vriendschap. De vrede van God zij met jullie.”
Gervais Ahishakiye
Nadia Manirakiza groet jullie en wil graag vertellen dat het goed gaat met haar en haar familie. Nadia is benieuwd hoe het met jullie gaat. Zij wil jullie bedanken voor het accepteren van haar vriendschap. Het regent momenteel. Haar vader teelt zoete aardappelen en haar moeder wiedt de bonen. Groet degenen die zij niet kent. Vrolijke kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar 2018. Dank je wel!
Nadia Manirakiza
Devine Manayabagenzi: “Hoe gaat het met jullie? Hier gaat het goed en het gaat goed op school. Mijn vader doet wat landbouw om voor voedsel voor het gezin te zorgen. We wonen vlakbij het Cyamudongo woud. Ik wil jullie graag bedanken voor de vriendschap. Vrolijke kerstdagen en een gelukkig 2018.”
Devine Manayabagenzi
Ernestine Niyondeba: “Allereerst groet ik jullie. Hoe gaat het met jullie? Het gaat goed met mijn familie en mij en het gaat goed op school. Ik houd van Ierse aardappelen en speel graag met een bal. Dank je hartelijk voor de vrienschap en ik wil jullie vragen mij jullie foto’s te sturen, zodat ik jullie kan zien. Ik wens jullie vrolijke kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar. Dank je!!! Ik wens jullie een goede tijd toe.”
Ernestine Niyondeba
Ook Claudine Iradukunda groet je en wenst je de vrede van God. Met haar ouders gaat het goed, zij zijn klaar met het telen van hun gewassen, namelijk zoete aardappels. Claudine zit in groep 4 en is heel blij met jullie vriendschap. Haar broertjes en zusjes zitten ook op school. Groet ook de andere mensen die bij jullie wonen namens Claudine. Wij wensen jullie vrolijke kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar. Dank jullie en de vrede van God zij met jullie!
Claudine Iradukunda
Clementine Iranzi groet jullie en is benieuwd hoe het met jullie gaat. Haar ouders groeten jullie ook hartelijk. Clementine zit in groep 4 en het gaat goed met haar. Haar favoriete eten is vlees met rijst en ze speelt graag met een bal. Dank jullie voor het accepteren van haar vriendschap. Ze wenst jullie vrolijke kerstdagen en een gelukkig 2018.
Clementine Iranzi
Uitleg over het project
Het grootste deel van de mensen leeft er in armoede. Er zijn veel gebroken gezinnen en getraumatiseerde ouders als gevolg van de volkerenmoord in 1994. Rusizi ligt in het zuidwesten van Rwanda. Het is een gebied met veel landbouwgrond en enkele kleine steden. De dorpsbewoners leven voornamelijk van het verbouwen van thee. Ook vissen zij op het Kivu-meer. Helaas levert dit nu bijna niets op. Veel gezinnen hebben daardoor de grootste moeite om rond te komen. Met name jonge kinderen zijn daardoor erg kwetsbaar. Ze eten te weinig of te weinig gevarieerd. Veel kinderen gaan niet naar school, omdat hun ouders dat niet kunnen betalen of omdat de scholen in het gebied slecht of niet bereikbaar zijn. Samen met Red een Kind willen wij bijdragen aan toekomstperspectief door de meest kwetsbare groepen in de samenleving op weg te helpen naar een duurzame verbetering van hun omstandigheden. Het projectgebied in Rusizi heeft voldoende grond om de landbouw verder te ontwikkelen. Een deel van het gebied heeft toegang tot het Victoriameer, wat interessant is voor goede visvangst. Ook van belang is dat de regionale doorlopende weg langs het gebied loopt, wat mogelijkheden biedt om handel te ontwikkelen.
Red een Kind
Red een Kind werkt samen met de lokale partnerorganisatie African Evangelistic Enterprise Rwanda (AEE) om de situatie voor de kinderen in Rusizi te verbeteren. Daarbij worden hele dorpen betrokken: volwassenen, jongeren én kinderen. Het doel is dat in 2020 negenduizend gezinnen aan de armoede ontsnapt zijn, en dat zij hun kinderen een gezonde, veilige omgeving kunnen bieden om in op te groeien. Naast de zelfhulpgroepen werkt Red een Kind met speciale kindergroepen. Kinderen leren hun talenten te ontwikkelen en meer over de rechten die ze hebben. Ook jongeren doen mee. Ze krijgen de kans om een vak te leren en krijgen bovendien training in de belangrijkste vaardigheden zoals samenwerken, doelen stellen en geld sparen. Red een Kind werkt samen met AEE gedurende zeven jaar aan de opbouw van hele dorpen tegelijk. Na zeven jaar kan Rusizi op eigen kracht verder.
Ambassadeurs project Ontmoet Rusizi
NGK De Ontmoeting is verbonden aan het dorpsprogramma in Rusizi. Er zijn nu tien kinderen uit Rusizi als ambassadeur verbonden aan onze kerk. Via de kinderen worden wij op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in het gehele dorp. Met de aan ons gekoppelde kinderen kunnen wij ook communiceren, waardoor de verbinding met het dorp ontstaan. We stellen de kinderen graag aan u voor (klik op de namen voor meer informatie):
Claudine Iradukunda | Clementine Iranzi
Devine Manayabagenzi | Dinah Iradukunda
Ernestine Niyondeba | Gervais Ahishakiye