Terug naar overzicht

Herenigde kerken gaan Nederlandse Gereformeerde Kerken heten

Nederlandse Gereformeerde Kerken: dat zal de naam zijn van de nieuwe kerkgemeenschap van GKv en NGK. Sinds 2017 zijn deze kerken concreet op weg naar hereniging. Het streven is om ergens in 2023 daadwerkelijk samen te gaan. Op 25 september jl. hebben de afgevaardigden naar de gezamenlijke synode/landelijke vergadering van de GKv en NGK bovenstaande naam gekozen voor de nieuw te vormen kerkgemeenschap. Die typeert kort en helder het karakter van de kerken: ze zijn gereformeerd en ze zijn Nederlands.

De naamgeving is een zorgvuldig proces geweest. Leden van beide kerken hebben alle ruimte gekregen om input te leveren, zowel door namen aan te dragen als door hun mening te geven over de namen die geopperd werden. De Regiegroep Hereniging heeft dat hele proces begeleid. In hoofdstuk 10 van haar rapport staat hoe er uiteindelijk vier namen overbleven die aan de gezamenlijke landelijke vergadering/synode zijn voorgelegd. Naast de gekozen naam waren dat Verenigde Gereformeerde Kerken, Gemeenschap van Gereformeerde Kerken en Evangelisch Gereformeerde Kerken.

Landelijk/plaatselijk
De naam Nederlandse Gereformeerde Kerken duidt op het kerkverband waartoe kerken behoren. Plaatselijke kerken dragen nu vaak een eigen naam, bijvoorbeeld de Koningskerk, de Opstandingskerk of Het Baken, maar ze behoren bij het landelijke verband van de NGK of GKv, of bij beide, soms nog in combinatie met bijvoorbeeld de Christelijke Gereformeerde Kerken. Kerken hebben en houden uiteraard alle vrijheid om een eigen naam te voeren; je zou dat de voornaam van de kerk kunnen noemen. De nieuw gekozen naam duidt op het landelijke verband van kerken waartoe ze gaan, of beter gezegd: blijven behoren: de achternaam van de kerk.

Criteria
De Regiegroep hanteerde bij het opstellen van die shortlist van vier namen acht criteria. De naam moest (1) blijvend bruikbaar zijn, (2) openstaan voor deelname door andere kerken, (3) geschikt zijn als naam voor het kerkverband volgens het gereformeerde kerkrecht, (4) goed gecombineerd kunnen worden met namen van lokale kerken, (5) praktisch bruikbaar zijn, (6) duidelijk zijn en niet al in gebruik zijn door andere kerkgemeenschappen, (7) bescheiden en reëel zijn, zonder negatieve connotaties, en (8) binnen de kerken geen heftige controverse oproepen.

Alles over de hereniging van GKv en NGK is te vinden op www.onderwegnaar1kerk.nl.