Terug naar overzicht

Van Rusizi terug naar Kigali (Project Rusizi, 7)

Ria van Haren en Mark Luigjes zijn in Rwanda voor het project ‘Ontmoet Rusizi’. Ze laten geregeld van zich horen. Het is donderdag 11 februari, Ria stuurt haar zevende bericht.

 

Werkelijk: het leven kan maar druk zijn hier in Kigali: zwemmen, oude bekenden van begin deze week ontmoeten in het hotel en een babbel maken met andere Nederlanders van ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties die hier een conferentie hebben. Ik loop dus een dag achter, maar pak de draad weer op bij onze terugreis naar Kigali gisteren.

 

De route ging evenals maandag langs veel bochten, maar nu bij daglicht en met enkele tussenstops. Eerst door het National Park: apen gezien en de big five is ook niet aanwezig. Wel is er het plan om olifanten in de steppe halverwege onder te gaan brengen. Later onderweg waren er grote theeplantages en rijstvelden. Bij het verlaten van de regio zagen we ook de stuwdam (gebouwd door Nederlanders), voor het regelen van het waterniveau op de rijstvelden.

Ook een vluchtelingenkamp met vluchtelingen uit Congo. Het voedselprogramma is daar opgezet door Unicef, zo bleek uit de grote bekende blauwe plastic afscheidingen. Vluchtelingen verblijven daar jarenlang en zetten in het kamp allerlei handeltjes op.

Aan het begin van de middag naderden we Kigali, waar we het Nationaal museum hebben bezocht. Als cultuurbarbaar heb ik samen met Mark en Anki van de tuin genoten. Onverwachte verrassing: enkele traditionele hutten en jongeren die oude ambachten aanleerden.

 

Al met al hebben we veel kunnen genieten van de natuur, het landschap en het straatbeeld in de dorpen die we passeerden. Maar ook blij dat we tegen 5 uur in het hotel arriveerden. In de hoop dat de verbinding vandaag wat vlotter is stuur ik wat foto’s van onderweg mee….

 

Rusizi 2

 

naamloos