Terug naar overzicht

Kerk en maatschappij (Project Rusizi, 6)

Ria van Haren en Mark Luigjes zijn in Rwanda voor het project ‘Ontmoet Rusizi’. Ze laten geregeld van zich horen. Het is woensdag 10 februari. Ria stuurt haar zesde bericht.

 

Het is maar goed dat er een duidelijk stijgende lijn in mijn conditie zit: de weg naar de huizen in de bezochte dorpen liggen aan kleine onverharde paden, soms hoog en soms wat lager gelegen. Het is echt het land van de 1000 heuvels….

 

Vanochtend weer een aantal families bezocht in één van de omliggende dorpen bij Rusizi. Wat een problematiek: wezen die met elkaar in een huis wonen, af en toe ondersteund door buren of de kerk maar verder weinig perspectief. Families wiens landoppervlakte te klein is om hen van voedsel te voorzien ( soms moeten er wel 16 – 20 monden worden gevoed). Vrouwen die met 7 kinderen achterblijven, verlaten door hun man.
Ongelooflijk: zo’n mooi en vruchtbaar land en dan zo’n omvang van echte bittere armoede.

 

Deze dagen hebben ook de directeur en programmamanager van AEE zich bij onze reisgroep gevoegd. Naast de audits in het gebied die al zijn uitgevoerd, willen ook zij zich een beeld vormen van de situatie en de mogelijkheden voor het starten van het nieuwe programma / project. Boeiend om te ervaren hoe zij deels met andere maten meten. Zij staan veel sterker in de overtuiging dat mensen zelf aan de slag moeten. Zien mogelijkheden voor gezinssituaties waar wij al denken: ja, maar dit is hopeloos en daar moet geholpen worden.

 

Datzelfde concept (mensen in hun eigen kracht zetten) kwamen we ook tegen in het verhaal tijdens de ontmoeting die we vanmiddag hadden met de bishop van de Anglicaanse kerk van deze streek.
Een zeer aimabele en realistische man.
Hij vertelde dat er in het gebied hier in Rwanda, grenzend aan Congo en Burundi, een grote en zeer vruchtbare vallei ligt. Hier wordt enorm veel rijst geproduceerd, waarvan veel geëxporteerd wordt. Ook is er een grote cementfabriek waar 20.000 mensen werken. Grote mogelijkheden, maar door slecht beheer (o.a. op de waterafvoer) en export zijn er onvoldoende kansen voor de plaatselijke bevolking en grote problemen als een bovengemiddeld percentage aan Aids en enorme malaria toename.
De kerk heeft goede contacten met de regering en bezit ongeveer 90% van de scholen.
De bishop vertelde over de 4 grote uitdagingen (zijn woorden) die er voor de kerk zijn: evangelisatie, gezondheid, onderwijs en ontwikkeling. Een uitgebreidere notitie over deze onderwerpen en hun activiteiten ontvangen we nog via de mail!

 

Vanmiddag is de filmploeg nog bezig om de laatste beelden van de omgeving vast te leggen. Morgen gaan we immers terug naar Kigali. Weer een lange reis, maar dit keer bij daglicht. Zijn benieuwd naar de natuur onderweg en de theeplantage.

 

Ben zelf vanmiddag de hoofdstraat op en neer gelopen. Mooie gelegenheid om te proeven, ruiken en beleven. Zolang je maar op de drukke hoofdstraat blijft, is dat wel verantwoord en het was genieten. Maar je hoort ze mompelen: muzungu (blanke).