Terug naar overzicht

De koffer staat gepakt (Project Rusizi, 1)

Ria van Haren en Mark Luigjes reizen af naar Rwanda voor het project ‘Ontmoet Rusizi’. Ze laten geregeld van zich horen. Het is vrijdag 5 februari, vlak voor vertrek. Ria stuurt haar eerste bericht…

 

De koffer staat gepakt en de tickets zijn ingecheckt. Mooi moment om jullie alvast ‘op te warmen’ en mijzelf ook: de temperatuur in Kigali is vandaag 29 graden. In dit eerste bericht wat algemene informatie over Rwanda en de regio’s die we gaan bezoeken. Rwanda ligt in centraal Afrika. Vanwege het glooiende landschap wordt Rwanda ook wel ‘het land van de duizend heuvels’ genoemd. Of zoals het in het visum staat: ‘You are most welcome to the country of a thousand hills and a million smiles!’. 

Het land telt ongeveer twaalf miljoen inwoners en is qua oppervlakte vergelijkbaar met Nederland. Rwanda is ook een land met een indrukwekkende geschiedenis. In 1994 laaide in Rwanda en omliggende landen het geweld op tussen twee stammen: de Hutu’s en de Tutsi’s. Alleen al in Rwanda vonden 1 miljoen mensen de dood. Het land bleef achter in diepe rouw. De gevolgen van de burgeroorlog zijn tot op de dag van vandaag merkbaar. Veel gezinnen zijn berooid achtergebleven, duizenden jongeren groeien zonder ouders op. Eén ding is zeker: een herhaling van de genocide wil men niet meer. In steeds meer dorpen zetten gezinnen samen de schouders eronder om een beter bestaan op te bouwen. Red een Kind wil hierbij aansluiten door zelfhulpgroepen op te zetten en te begeleiden. In dat kader gaat onze gemeente De Ontmoeting samen met Red een Kind (REK) een project starten, genaamd “Ontmoet Rusizi”.

De reis die morgen van start gaat wordt door zeven mensen gemaakt en is een voorbereiding op de verdere opzet en uitrol van het project. Morgenochtend verzamelen we om 7 uur bij de gate en Schiphol en vandaar vliegen we naar Kigali. 

Laat een reactie achter