Terug naar overzicht

Inzendingen fotowedstrijd Hart voor mensen

Het gemeenteproject Hart voor mensen 2013 is bijna voorbij. Aan de vooravond van de slotbijeenkomst op zondag 10 maart maken we de stand van zaken op in de fotowedstrijd. Wat raakt jou in het project? Wat heb jij ermee gedaan? De opdracht was om dat te proberen te verbeelden. En dat deden diverse gemeenteleden. Hun foto en hun verhaal. De winnaars (leeftijdscategorie <15 en >15) worden zondag bekendgemaakt.

 

 

 • Leeftijdscategorie > 15 jaar

Jezus is de bron van Liefde


,,Ik werd tijdens het project vooral geraakt door de boodschap dat we al onze problemen bij God mogen brengen en daar laten. Het was niet het centrale thema dit project, maar het trof me tijdens de catechisatie toen we opschreven dat wat tussen God en ons instond, dat we gewoon alles bij de Heer kunnen neer leggen, al onze zorgen en problemen en dat Hij ons dan rust en vrede wil en zal geven. De afbeelding laat een ‘bron’ zien, de bron waar we al onze problemen kunnen neerleggen en als we niet weten hoe we verder moeten en als we niet weten hoe we kunnen liefhebben als Jezus, zal Hij ons rust geven en door ons heen werken. We hoeven dus niet uit alle macht zelf te proberen om een hart voor mensen te hebben, maar al brengen we het bij Jezus zal Hij ons met alle liefde helpen en door ons heen de liefde uitstralen naar de mensen om ons heen. Hij zal door ons heen stromen en ons helpen om een hart voor mensen te hebben.

‘Come to me, all of you who are weary and carry heavy burdens, and I will give you rest.’
Mat. 11:28

 

Ingezonden door Marja Kroon.

De splinter en de balk

De foto heeft veel te maken met het 4e thema: Haal eerst de balk uit je eigen oog, voordat je oordeelt over de splinter van een ander. Hier kan ik zelf nog veel van leren! 😉 Wanneer je de balk een stukje naar links verschuift, vormen de balk en de splinter samen een kruis. God geeft ons liefde (vertikale balk van het kruis), zodat wij daarvan uit kunnen delen (horizontaal). Met Zijn hulp zijn wij beter in staat om eerst naar onze eigen gebreken te kijken in plaats van direct de ander te veroordelen.

Ingezonden door Petra Bouwman.
 

God snoeit soms diep

 

,,In onze tuin staat een treurwilg. Twee jaar geleden groeide en bloeide hij weelderig het was een enorme grote paraplu van neerhangende takken geworden. Afgelopen zomer kwamen er behoorlijk wat dode takken in, dus deze winter het snoeimes erin. Bij het steeds dieper snoeien kwam dit kunstwerk tevoorschijn. Prachtig gegroeid, daar hebben wij niets aan gedaan. Het deed mij denken aan de mens. Een mens stevig op de been, groeien, bloeien, vooruitkomen, steeds meer verzamelen als een cocon om zich heen.
Wat zit er onder mijn bladerdak, wat als er aan mij gesnoeid wordt? Is het een wirwar van binnen? Zitten er dode takken of nog allerlei knopen van binnen? Is mijn hart wel zuiver? God snoeit soms tot diep, maar Hij is zó genadig, Hij geeft nieuwe frisse groei. Ingezonden door Alie Luigjes.

 

De televisie gaat uit en de Bijbel gaat open

Iets wat bij ons een enorme verandering is sinds het project: een gesloten tv-kast en een open hart! Hoe gewoon was het om die tv non-stop aan te hebben ’s avonds. Lekker zo af en toe, maar funest voor relaties. Nu gaat de tv uit, de kast dicht, de Bijbel open en we luisteren naar elkaar, van hart tot hart! Supergaaf! Enne, meedoen aan deze wedstrijd is leuker dan winnen voor mij, wij hebben dit al als een prachtige prijs ‘gewonnen’. Ingezonden door Bianca Hendriksen.

 

 Hart voor mensen: Tijd nemen voor elkaar

 ,,Project “Hart voor Mensen”, betekent heel praktisch: Elke week groeigroep, dus even wat lekkers maken 😉 Thema: “Hart voor Mensen”
– Dat betekent voor mij: Tijd vrijmaken, prioriteiten stellen. Oftewel: niet een ‘snelle bak koffie bij het aanrecht’, maar wat lekkers bij de koffie, samen zitten, tijd nemen voor elkaar, genieten…

– Dat betekent voor mij: Ja, we zijn allemaal anders, met een andere ‘buitenkant’, maar we vormen wel een eenheid. (zie de cakes)

– Dat betekent voor mij: Ja, we zijn allemaal anders, zeker niet perfect, maar we zijn met liefde gemaakt. (zoals de cakes)

– Hart voor Mensen: Het kost tijd, energie, liefde… maar het smaakt zeker naar meer.

Ingezonden door Rianne de Jong

 

Omdat we niet mee konden doen…

,,Een foto van een cadeautje wat we ontvingen namens de groeigroep waar we toe behoren in de afgelopen weken tijdens het project hart voor mensen.
Vanwege omstandigheden lukte het ons deze keer niet om mee te doen aan de groeigroep in het project. We vonden dit best lastig, maar is even niet anders.
We dachten dat is zeker een foto waard om op te sturen in het kader van hart voor mensen. De inhoud is wat minder goed voor ons en onze behoeften Glimlach, maar de liefde die het uitstraalt is groot. Hoe kunnen we er voor elkaar zijn en wat kunnen we voor elkaar betekenen?”
 
Ingezonden door Durk en Margriet Muurling.

 

Liefde is…

,,Als nieuwkomers bij de gemeente zagen wij in het project Hart voor Mensen een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met de gemeente en de gemeenteleden. Door de gesprekken na afloop van de dienst, de avonden met de groeigroep en de foto’s die ik mocht maken voor het project gebeurde dit ook echt. Maar er gebeurde meer. De weekkalender gaf ons dagelijks een tekst om over na te denken of in de praktijk te brengen. Het dagboek en het werkboek voor de groeigroep bepaalden ons bij de realiteit van onze relaties met mensen. We willen het graag leuk houden, maar relaties kosten ook wel eens moeite, pijn of verdriet. Telkens ontdekten we dat ook Jezus hiermee werd geconfronteerd en we mochten leren hoe hij hier mee omging. We leerden hoe we Zijn voorbeeld moeten volgen. Twee lessen zijn ons het meeste bijgebleven: 1. Eerlijk zijn is beter dan aardig zijn en 2. Relaties die je meest dierbaar zijn kunnen je het meeste pijn doen. We zijn dankbaar voor de wijze lessen die we tijdens het project mochten leren en in de praktijk mochten brengen. Het project werd na vier weken tijdens de voorjaarsvakantie met een weekje onderbroken. Met ons gezin zijn we een weekje naar de wintersport in Oostenrijk geweest. Op één dag sneeuwde het behoorlijk en besloten we niet te gaan skiën, maar te gaan wandelen. Na een stevige beklimming stuitten we plots op een houten beeldsnijwerk op een kruising van wegen. Wat ooit een dikke boom was geweest vormde nu een sokkel met daarop een groot doorzichtig hart. Daaronder stond te lezen: LIEBE IS DIE QUELLE DES LEBENS. Een wonderlijk moment en onmiddellijk kwam bij ons alle vier de gedachte aan het project Hart voor Mensen naar boven. Natuurlijk wilden we hier met z’n vieren mee op de foto. Een aardige dame was graag bereid om deze foto van ons te maken.” Ingezonden door Bert, Jantien, Bas en Britt van Dijk 

 

Kinderen zijn een voorbeeld

,,Tijdens het project hart voor mensen heb ik voor de kinderen van onze kring ‘hart van kinderen’ gestart. Dit hield in dat de kinderen gingen koken voor hun ouders. Kinderen zijn voor mij een groot voorbeeld, ze durven alles te vragen, vertrouwen blindelings op hun ouders en zijn open en eerlijk.
Zo zou ik ook op God willen vertrouwen.” Ingezonden door Fieke van Dam.

 

Hart voor eten

Mark Luigjes lust er wel pap van en heeft ‘Hart voor eten’. Ingezonden door Rene Luigjes

 

Allemaal uniek, maar wel verbonden


,,In de hiervoor gebruikte bol katoen zitten verschillende kleuren. Daarvan heb ik eerst een groot hart gemaakt en van hetzelfde materiaal heb ik allemaal kleine hartjes gehaakt. Wat me opviel is dat ze,ook al komen ze van dezelfde bol, allemaal verschillend zijn. Zo is dat ook in onze gemeente. We lijken op elkaar maar zijn allemaal anders, uniek. De hartjes symboliseren onze gemeente. Maar we zijn allemaal geborgen in God, dichtbij Zijn hart. Het grote hart om alle hartjes heen, symboliseert God. Met onzichtbare draden zijn we aan Hem en aan elkaar verbonden. Toen ik dit had gemaakt, heb ik er een foto van gemaakt.” Ingezonden door Annemieke Offeringa.

 

God in het midden in onze relatie

 Een foto die voor ons – Gerjo en Linda – diepe betekenis heeft.  Een nieuwe relatie met God als hart in het midden. Alleen dan kun je vruchtdragen in en door je relatie en daardoor naar buiten naar de mensen. Ingezonden door Gerjo Pasman.
 

Hart voor kinderen

Het ‘hart voor kinderen’, vastgelegd in een dienst tijdens het project. Ingezonden door Ria Gutter.
 

Eten en een doos vullen…

,,Met onze groeigroep hebben we vooraf aan het project samen de maaltijd gebruikt. Na het project hebben we een doos voor het paasproject van partnergemeente Oase gevuld om uit te delen.” Ingezonden door Gerrit Takken.


Martha

,,Ik had deze foto al na de eerste dienst van het project willen sturen, n.a.v. de preek over Martha en Maria.
Omdat dit mijn namen zijn, ben ik nogal eens de klos in preken. Vroeger zat ik de hele dienst met een rood hoofd in de kerk, dacht dat iedereen naar mij keek! Maar die namen hebben veel betekenis voor mij gekregen, omdat mijn vader deze namen aan mij gegeven heeft. Iedereen in de familie was al vernoemd, ik was de jongste en mijn vader wilde perse een Bijbelse naam. Met de wens dat ik net zo mocht zijn als beide personen. Zo heeft hij het in 1958 in mijn album geschreven, in 1959 is hij op oudejaarsdag overleden. Ik had een zeer gelovige enthousiaste vader in geloof. Daarom is dit voor mij heel bijzonder dat ik dit nog van hem heb.  Aad vond dit zo mooi, dat we deze namen ook weer aan onze jongste dochter hebben gegeven.
Als de letters niet goed te lezen zijn, zal ik het hier nog even neerschrijven:
 
Lieve Martha,
 
Hier is dan mijn gedicht,
Ik vervul dan mijne plicht,
Martha vind ik een mooie naam, Zelfs de Bijbel vermelde haar faam.
Temeer toe ik van haar las
Hoe lief zij haar Heiland wel was.
Doe als zij, geef je hart aan de Heer,
Zit als Maria aan Zijn voeten terneer
Door dit te doen, kom je steeds nader
Bij de wens van je aardschen
 
Vader.
 
Ingezonden door Martha Maria Erkelens-Esselink.
 
 • Leeftijdscategorie < 15 jaar

Het gaat niet om de verpakking

,,Ik had vorige week naar een televisieprogamma gekeken. Daar zag ik een vrouw en een hele kleine man. Ze hadden sinds kort verkering. Die man vertelde dat hij heel vaak afgewezen was vanwege zijn uiterlijk en dat hij nu zo gelukkig was omdat zij van hem hield zonder op de verpakking te letten. Dat laat zien hoe vaak mensen oordelen. Deze vrouw laat zien dat zij niet naar het uiterlijk kijkt maar naar om wie hij is.” Ingezonden door Angel van Gunsteren (10).

 

 

Reacties

 1. 06/03/13 - 10:15
  Ina Oosterhof:

  Wat een mooie foto’s en verhalen! Wens de jurie succes met het kiezen van de winnaars


 2. 07/03/13 - 22:44
  Ina Oosterhof:

  Jezus is de bron van liefde vind ik erg orgineel en beeldend


 3. 09/03/13 - 10:19
  Karin van Elten:

  Wat een prachtige verbeeldingen en verwoordingen. Ik werd het meest geraakt door de gesnoeide boom van Alie.


Laat een reactie achter