‘Ontmoet Rusizi’

Welkom op de centrale webpagina met alle informatie over het project ‘Ontmoet Rusizi’. NGK De Ontmoeting reikt hierin via hulporganisatie Red een Kind de inwoners van de streek Rusizi in Rwanda de helpende hand.

 

[ Op zoek naar de lopende Talentenactie? Klik hier! ]

Het grootste deel van de mensen leeft er in armoede. Er zijn veel gebroken gezinnen en getraumatiseerde ouders als gevolg van de volkerenmoord in 1994. Rusizi ligt in het zuidwesten van Rwanda. Het is een gebied met veel landbouwgrond en enkele kleine steden. De dorpsbewoners leven voornamelijk van het verbouwen van thee. Ook vissen zij op het Kivu-meer. Helaas levert dit nu bijna niets op. Veel gezinnen hebben daardoor de grootste moeite om rond te komen. Met name jonge kinderen zijn daardoor erg kwetsbaar. Ze eten te weinig of te weinig gevarieerd. Veel kinderen gaan niet naar school, omdat hun ouders dat niet kunnen betalen of omdat de scholen in het gebied slecht of niet bereikbaar zijn. Samen met Red een Kind willen wij bijdragen aan toekomstperspectief door de meest kwetsbare groepen in de samenleving op weg te helpen naar een duurzame verbetering van hun omstandigheden. Het projectgebied in Rusizi heeft voldoende grond om de landbouw verder te ontwikkelen. Een deel van het gebied heeft toegang tot het Victoriameer, wat interessant is voor goede visvangst. Ook van belang is dat de regionale doorlopende weg langs het gebied loopt, wat mogelijkheden biedt om handel te ontwikkelen.

 

Red een Kind

Red een Kind werkt samen met de lokale partnerorganisatie African Evangelistic Enterprise Rwanda (AEE) om de situatie voor de kinderen in Rusizi te verbeteren. Daarbij worden hele dorpen betrokken: volwassenen, jongeren én kinderen. Het doel is dat in 2020 negenduizend gezinnen aan de armoede ontsnapt zijn, en dat zij hun kinderen een gezonde, veilige omgeving kunnen bieden om in op te groeien. Naast de zelfhulpgroepen werkt Red een Kind met speciale kindergroepen. Kinderen leren hun talenten te ontwikkelen en meer over de rechten die ze hebben. Ook jongeren doen mee. Ze krijgen de kans om een vak te leren en krijgen bovendien training in de belangrijkste vaardigheden zoals samenwerken, doelen stellen en geld sparen.  Red een Kind werkt samen met AEE gedurende zeven jaar aan de opbouw van hele dorpen tegelijk. Na zeven jaar kan Rusizi op eigen kracht verder.

Ambassadeurs project Ontmoet Rusizi

NGK De Ontmoeting is verbonden aan het dorpsprogramma in Rusizi. Er zijn nu tien kinderen uit Rusizi als ambassadeur verbonden aan onze kerk. Via de kinderen worden wij op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in het gehele dorp. Met de aan ons gekoppelde kinderen kunnen wij ook communiceren, waardoor de verbinding met het dorp ontstaan. We stellen de kinderen graag aan u voor (klik op de namen voor meer informatie):

Claudine Iradukunda | Clementine Iranzi

Devine Manayabagenzi | Dinah Iradukunda

 

Ernestine NiyondebaGervais Ahishakiye

Jacques Nsabimana | Nadia Manirakiza

Obed Niyogisubizo | Prince Mugisha

Eerder verschenen nieuwsbrieven over Ontmoet Rusizi:

Volg de belevenissen van Mark & Ria tijdens hun voorbereidingstrip in 2016: